Isus, străinul neînțeles
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 26/04/2024
    12345678910 0/10 X

Cleopa, I-a zis; „Tu ești singurul străin aici... ” / „Dar ucenicii nu înțelegeau cuvintele acestea... ” (Luca 24:18; Marcu 9:32)

Cleopa, unul din ucenicii Domnului, Îl numește pe Acesta după răstignire și înviere străinul. Am putea să-L considerăm, să-L numim, pe Domnul Isus străin, străinul? Potrivit DEX-ului, străin este o persoană care face parte din populația altei țări decât cea în care se află, care este originar din altă regiune decât cea în care locuiește. Este cunoscut că Isus din Nazaret s-a născut într-un mod diferit față de noi. (Luca 1:30-31,34-35) Despre Sine Domnul spune: „Căci M-am coborât din cer... ” (Ioan 6:38…) Înaintea lui Pilat El spune: „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta... ” (Ioan 18:36) Teologia creștină învață că Domnul Isus avea (are) o dublă identitate (natură). Era în același timp și om și Dumnezeu (100% și una și cealaltă). Ne gândim însă mai puțin la faptul că El era printre noi dar nu era de aici, nici măcar din lumea îngerilor. El este Cel care s-a coborât din dimensiunea Sfintei Treimi să ne aducă harul și adevărul pe care numai Dumnezeu poate să-l ofere, iar la terminarea misiunii Sale s-a întors înapoi în ”lumea” Sa. (Ioan 1:16-18; 16:5; 17:5)

Este scris că cei care au fost martori la întruparea (nașterea) Domnului se mirau de cele văzute și auzite. (Luca 2:18) Concetățenii Săi, locuitorii Nazaretului, au fost scandalizați de cuvintele Sale. (Luca 4:29) Discuțiile, adesea polemice, dintre Domnul și iudei cu privire la identitatea lui Isus, scot în evidență faptul că evreii nu-L înțelegeau câtuși de puțin. (Ioan 8:53-59) Marele Preot și-a rupt hainele când L-a auzit pe Domnul spunând că este Fiul lui Dumnezeu. (Matei 26:63-66) Guvernatorul Pilat din Pont nedumerit Îl întrebă. „De unde ești Tu?” (Ioan 19:9) Chiar ucenicii Domnului au fost ofensați la un moment dat de cuvintele Lui. (Ioan 6:60-66) Te așteptai ca măcar familia să-L înțeleagă, dar nu. (Ioan 7:5) Domnul Isus, Fiul lui Dumnezeu, printre noi, un străin neînțeles. Neînțeles de frații Lui, neînțeles de poporul Domnului, neînțeles de autorități, neînțeles de cei apropiați, … Așa a fost atunci! Cum este astăzi?

Evreii în marea lor majoritate nu-L înțeleg nici astăzi pe Domnul Isus. În popoarele lumii există peste 2 miliarde de creștini, dar există și peste 5 miliarde de suflete care fie Îl resping, fie nu-L cunosc. Iar între cele 2 miliarde de creștini, întreb; câți oare-L înțeleg și-L urmează pe Fiul lui Dumnezeu? În România avem un paradox; peste 90% creștini declarați, dar în același timp românii sunt campioni la avort, consum de alcool, sau hoții. Cum poate fi explicată această realitate decât prin faptul că, cei mai mulți nu-L cunosc pe Domnul. Multora dintre creștinii lumii li se potrivesc cuvintele Apostolului Pavel adresate bisericii din Corint: „Veniți-vă în fire, cum se cuvine, și nu păcătuiți! Căci sunt între voi unii, care nu cunosc pe Dumnezeu: spre rușinea voastră o spun: ” (1Corinteni 15:34)

Fiul lui Dumnezeu a arătat o lepădare de sine în cele lumești neînțeleasă de cei care Îi poartă Numele astăzi. Domnul a fost cu totul neinteresat de scena politică, și vai, câtă pasiune depun creștinii în ce privește împărățiile lumii. Urmașii apostolilor zidesc temple impunătoare într-u glorificarea Celui care a prezis dărâmarea Templului ce îl avea în față. Lideri care se muncesc să-L procalame rege peste națiunile lor pe Acela care a spus: „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta” ... Ce mare har peste omenire! Dumnezeu făcut om, printre noi, ca noi! Totuși atât de neînțeles și de singur. Neînțeles ca și personalitate, neînțeles ca și lucrare, neînțeles ca și vorbire. Singur în Ghetsimani, singur în Gabata, singur pe Golgota. Dacă ar reveni astăzi pe una din străzile națiunilor noastre așa zis creștine! ? ! … Parabola Marelui Inchizitor din romanul „Frații Karamazov”, a lui Dostoievski, vrea să ne sugereze că L-am prinde, aresta, judeca, condamna și ucide din nou.

Suflete, dacă ai primit harul de a-L cunoaște pe Domnul, dacă-L înțelegi și-L urmezi, dă slavă lui Dumnezeu. Dacă însă Isus este un străin neînțeles pentru tine, roagă-te lui Dumnezeu să-ți dea Duhul Său cel bun pentru a înțelege. Iată cum se roagă un omul lui Dumnezeu: „Și mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înțelepciune și de descoperire, în cunoașterea Lui, și să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeți care este nădejdea chemării Lui, care este bogăția slavei moștenirii lui în sfinți, și care este față de noi, credincioșii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui, pe care a desfășurat-o în Hristos... ” (Efeseni 1:17-21) Amin!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 410
Opțiuni